Hei alle håndballentusiaster i Sola, Nord-Jæren, Rogaland og resten av håndball-Norge – Sola

Hei alle håndballentusiaster i Sola, Nord-Jæren, Rogaland og resten av håndball-Norge

«Interessen og publikum kommer når man skaper resultater» er ett uttrykk man hører fra idrettsverdenen.

Men først av alt;
Nå har vi vært trenere for Sola damene i halvannet år. Vi vil benytte anledningen og se litt tilbake på hva som har blitt gjort denne tiden, frem til at vi i dag skal spille en gruppespill kamp i Europaligaen foran våre egne supportere mot Masonmagyarovari kl. 20.00 i Åsenhallen i kveld fredag og på søndag kl. 14.00 i Stavanger Idrettshall.

Og ikke hvilke som helst kamper, men to oppgjør som kan bidra til at vi faktisk kan ta STORE steg mot en kvartfinale i denne turneringen.

Vi tror ingen, verken de største klubb-patrioter, håndball Norge, Sola kommune, samarbeidspartnere, administrasjonen, spillerne eller oss selv i trener teamet hadde våget å drømme om at vi skulle stå i denne situasjonen.

Hva er European Leauge?


EHF European League er internasjonal turnering som er nivået under Champions League. I Champions League deltar de 16 beste lagene i Europa for å kjempe om tittelen verdens beste klubblag.

Med andre ord består European League av lag rangert som nummer 17-32 i verden. Og her er Sola i dag! Og ikke nok med at vi har kvalifisert oss inn i gruppespillet her, i tillegg har vi faktisk spilt oss frem til en mulighet om å kjempe om en KVARTFINALE etter to gode kamper mot henholdsvis mot Besancon og Zagreb.

Bronse i serien 2020/2021


Sesongen 20/21 ble spilt i perioden 29.8.2021-21.12.2021: restriksjoner på maks 200 tilskuere

Vi startet denne reisen med Sola med kamp hjemme i Åsenhallen mot Vipers Kristiansand (Champions League mestere 2021) i seriekamp, covid-restriksjoner gjorde til at maks 200 tilskuere var tillatt på kamp. Vi spilte en meget god 1. omgang og hang oss på i ryggen til laget fra Kristiansand. Utover kampen og spesielt etter 45 spilte minutter så merket man at forskjellen mellom lagene begynner å komme til syne, som var naturlig når lag nr. 10 fra sesongen før møtte verdens beste lag. Allikevel var vi godt fornøyde med kampen, og i perioder av kampen var vi på høyde med dem, og kunne allerede da se konturene på at Sola skal bite av seg i sesongen.

Resten av Rema-1000 ligaen kamper ble preget av covid-restriksjoner med maks 200 tilskuere gjennom hele sesongen, og som dessverre kun ble halvspilt frem til jul. Når sesongen avsluttes hadde vi spilt 10 seriekamper med 8 seire, og to tap mot henholdsvis Vipers og Storhamar.

Dette resulterte i at Sola vant sin første medalje noensinne, etter lang ventetid på hvordan en hel sesong ville eventuelt gjennomføres. Stort, men allikevel fikk vi ikke oppleve en spontan glede over at vi vant bronsemedalje etter en kamp, og hadde ingen supportere å dele øyeblikket med.

Sesongen 20/21 tok klubben historisk bronsemedalje i serien. Foto: Kenneth McDowell


Nedstenging og Cupfinale


I løpet av høsten 2020 hadde vi klart å spille oss til cupfinale etter og å ha slått Ålgård, Bærum, Storhamar og Fredrikstad ut av cupen. Vi skulle spille cupfinale i Oslo Spektrum foran 4-5000 tilskuere i romjulen. Trodde vi…

Siste halvdel av sesongen 20/21 ble som nevnt avlyst, og det ble ikke spilt noen kamper fra desember til mai. Gulroten var at vi 15. mai skulle få spille NM-finale mot Vipers, for første gang i klubbens historie foran 200 tilskuere i Stavanger Idrettshall.

For en opplevelse dette hadde vært for jentene om det har vært normale tilstander i Norge i stedet for den pandemien vi sto i. Cupfinalen ble flyttet fra romjulen grunnet nedstenging av alt av idrett. Det ble lang ventetid for å få lande ny dato for cupfinalen, og ble ytterligere utsatt fra februar før ny dato ble funnet. 15. mai fikk vi oppleve å spille cupfinale for første gang, mot Vipers. Vi tok sølv i NM da kampen endte med tap, men vi gikk glipp av den publikumsfesten som en cupfinale skal være, da hvert lag kun hadde 80 billetter hver til kampen.

Ingen kan ta fra oss at vi tok sølv i cupen selv om jentene ikke fikk den opplevelsen med å spille i en fullsatt Oslo Spektrum som tradisjonen er. Prestasjonen i NM gjorde at vi fikk delta i kvalifikasjons-runder til European League påfølgende sesong.

NM sølv 2020! Foto: Kenneth McDowell


Ny sesong 2021/22 med restriksjoner


Høsten 2021 var det klart for ny sesongstart. I september måtte vi fortsatt forholde oss til restriksjoner og kunne ha maks 300 tilskuere på hjemmekampene i Åsenhallen.

Vi hadde nå gledet oss til å starte med ny sesong i over halvannet år og håpte på at denne sesongen skulle bli en fullstendig sesong hvor man fikk spille alle kamper, og kunne ønske tilskuere tilbake i hallene. Laget hadde en fantastisk sesong med 12 av 13 mulige seire, og litt ut på høsten ble restriksjonene sluppet litt opp og vi kunne invitere til fullsatt hall – til stor glede for spillere og publikum.

Ny sesongstart høsten 2021, fortsatt med restriksjoner. Foto: Kenneth McDowell


7. november 2021: helt utsolgt i Åsenhallen


I vår fjortende kamp i sesongen fikk vi besøk av Vipers i Åsenhallen. Endelig var hallen igjen fylt til randen, og ikke en eneste ledig billett å oppdrive. Jentene var i ekstase i garderoben før kamp, og vi så gleden og adrenalinet banker utenpå drakten. Oppvarmingen gikk som en lek, smilene og inntrykket av full hall gav egen eufori i garderoben før de skulle marsjere ut til kampstart.

Endelig – etter å ha spilt god håndball i to halve sesonger for kun 200 tilskuere på tribunen så skulle vi endelig få vist at Sola er på vei mot toppen av norsk håndball for alle våre supportere rundt om i Sola, Nord-Jæren og Rogaland som hadde tatt turen til Åsenhallen.

Vi spilte en kamp mot Vipers der vi hang på mye bedre enn året før, med ett entusiastisk publikum i ryggen som gav oss de ekstra kreftene til å følge motstanderne helt til døra. Med kun halvannet minutt igjen å spille så hadde vi uavgjort mot selveste regjerende Champions League vinnerne. Dessverre endte oppgjøret til slutt med knepent ett måls-tap, men følelsen av å endelig få lov til å spille for ett fullsatt Åsenhallen, og trampeklapp i de siste 2 minuttene gjorde noe med stoltheten til alle Sola-spillere, supportere og viste at sammen med støtten fra publikum er Sola på høyde med de beste i verden. Vi er sikre på at de 1100 på tribunen har en stor del av æren for at vi var så nære en seier i denne kampen.

Ikke en ledig billett å oppdrive når vi møtte Vipers 7. november 2021. Foto: Hans Lie


Klar for kvalifisering i European League


Kvalifisering til gruppespill startet høsten 2021 og vi måtte gjennom to kvalifiseringsrunder mot henholdsvis to russiske lag Kuban og Astrakhanocha. Begge lag hadde de senere år vært med i gruppespillet i Europaligaen. Der var to tøffe lag vi møtte, men kom oss i gjennom begge kampene og kvalifiserte oss til gruppespillet for første gang i klubb-historien. I vår siste kamp i Russland var vi kun 3 bakspillere som var friske til å spille, men klarte å gjennomføre også den kampen med bravur og avanserte videre etter en maktdemonstrasjon av en hjemmekamp.

Etter to kvalifiseringsrunder i European League var klubben klar for gruppespill i turneringen for første gang i historien. Foto: Kenneth McDowell

Bli med å gi jentene den hyllesten og støtten de fortjener!


Vi har nå spilt 18 kamper, 14 seire, en uavgjort og 3 tap.
Vi har kun fått spille uten restriksjoner i 3 av kampene.
Vi har i denne perioden vunnet bronse i serie 21/22, sølv i NM, ligger på 3. plass i serien ved halvspilt i inneværende sesong og kjemper nå om kvartfinale plass i Europaligaen.

Tirsdag i denne uken kom det lettelser fra den norske regjering til glede for alle som er glad i håndball, nå kan alle lag både barn, unge, bredde, lavere divisjoner og toppidrett igjen spille håndball som normalt. Og vi kan igjen ha normal kapasitet og ønske tilskuere tilbake i hallen uten restriksjoner.

Til slutt tilbake til uttrykket, «Interesse og publikum kommer når man skaper resultater»

Spillerne hos Sola har de siste to årene skapt resultater som er historiske for klubben, men uten sjanse til å fylle tribunen opp med tilskuere under restriksjonene. 

Nå har du som publikum muligheten til å hjelpe laget, og gi dem dem de opplevelsene som man har skapt resultater for å fortjene, og ikke minst vist at Rogaland er håndball-fylket i Norge som kan fylle håndballhallene til randen og skape god stemning på ut til hele Norge på nasjonalt TV. 

Vi skal gjøre vårt for å lage show på banen, men vi trenger dere til å gi oss den ekstra støtten til å slå favorittene i gruppe A slik at vi kan skape enda en historisk triumf i Sola, Nord-Jæren, Rogaland og Håndball Norge. 

Håper at vi sees i hallen. 

Med vennlig hilsen hilsen Steffen, Kjetil og Ole-Andre
Kom på kamp i helgen, og hjelp Sola-laget til nye triumfer på banen! Dere er vår 8. spiller. Foto: Kenneth McDowell